Köszöntjük a Danubius Nemzeti Hajós Egylet weboldalán
Evezős Évadnyitó gr. Széchenyi István Emlékverseny 2015

Evezős évadnyitó 25. gróf Széchenyi István Emlékverseny és 5. Nemzetközi Budapest Kupa

(A verseny hivatalos weboldala: http://szechenyiregatta.danubiusnhe.com)

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség szeretettel meghív minden evezőst és evezés iránt érdeklődőt a 2015. március 21.-én (szombat) megrendezésre kerülő 25. gr. Széchenyi István Emlékversenyre és az 5. Nemzetközi Budapest Kupára, amely az evezős évad hivatalos megnyitója. Az évadnyitó helyszíne a DNHE margitszigeti klubháza, illetve a Wesselényi Csónakház (Bp. 1138 Hajós Alfréd sétány 2).

A versenynek az idén is része lesz a 4,5 km-es, 267 000 forint összdíjazású, nemzetközi üldözéses hosszú távú nyolcas és női négypár verseny a BUDAPEST KUPÁÉRT, amely az Óbudai-sziget melletti Duna-ágból indulva a Wesselényi csónakháznál ér véget.

Az évadnyitó ünnepség keretében ismét sor kerül az I. Világháborúban elesett evezősök emlékköveinek koszorúzására. Kérjük a résztvevő klubokat, hogy képviseltessék magukat a hagyományőrző kegyeleti eseményen.

Az ünnepi eseményen az evezősök minél nagyobb létszámú jelenléte a média nyilvánossága előtt bizonyíthatja sportágunk erejét, összetartását, hagyománytiszteletét.

Kérjük, hogy a klubokban evező versenyzőket, veteránokat, egyetemistákat és a veletek kapcsolatban álló cégeket tájékoztassátok a nevezési feltételekről.

Kérünk Benneteket továbbá, hogy a hosszú távú nyolcas és női négypár versenyen való részvételi szándékotokat (veteránok is indulhatnak) 2015. február 27.-éig jelezzétek Orbán Gergely Főszervezőnek az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címen!

A céges futamok iránt változatlanul nagy az érdeklődés, ezért mielőbb jelezzétek, ha van igény a részvételre. Nevezéseket a beérkezés sorrendjében tudunk elfogadni. Kérjük a nevezési határidők betartását, hogy a futambeosztás és a versenyprogram mielőbb elkészülhessen!

A verseny kezdési időpontja szombaton 11:00. A futamok időpontját a versenybíróság a nevezések függvényében határozza meg. Eredményhirdetés a verseny végén.

Céges és egyetemi csapatok figyelmébe

A korábbi években nagy sikerrel megrendezett tízevezős bajnokság 2015. áprilisában/májusában kerül megrendezésre "Hív a Duna" néven! Ezzel kapcsolatban folyamatosan frissítjük az oldalt.

Az evezős sport minden rajongóját és barátját szeretettel várjuk az ünnepi eseményre


Üdvözlettel,

A verseny szervezői

 
Universiade - Csepregi Gábor bronzérmet szerzett

Csepi Bronzérmes az Universiade-n !!!

Hétfőn megszületett a magyar csapat első bronzérme is az oroszországi Kazanyban zajló 27. Nyári Universiadén (egy-egy cselgáncs arany- és ezüst után). A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, a DNHE evezőse Csepregi Gábor a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében végzett a harmadik helyen.
Nagyon gratulálunk, és nagyon hajrá az OB-n is! Részletek hamarosan! Azért annyit elöljáróban, hogy akárhogy kutattam, eddig nem találtam evezős érmet az Universiadék történetében, még nem merem leírni, de lehet, hogy magyar evezős-sporttörténeti érem született? Annyi bizonyos, hogy legutóbbi Universiade-n, ahol evezés is szerepelt a programban, 1993-ban, Bufallo-ban, Darvas Zsolt a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében a szintén értékes hatodik helyezést ért el.

Csepregi Gábor bronzérmes

Jó pihenést, jó utat hazafelé, és készülj az élménybeszámolóval!

DNHE Elnöksége

 
Universiade - Csepregi Gábor már az "A" döntőben

Gratulálunk Csepi, csak így tovább!!!

Az idén Oroszországban, Tatárföld fővárosában, Kazanyban megrendezésre kerülő 27. nyári Universiade-n kiválóan szerepel Egyletünk versenyzője Csepregi Gábor a könnyűsúlyú egypárevezősök között. A mai napon bejutott a nagy döntőbe, középfutamából másodikként, és holnap az aranyéremért küzdhet! 
Az eredményeket nyomon követhetitek itt:
http://universiade2013.sportresult.com/NH/en/-240/Comp/DetailedScheduleByDate?sportCode=RO&day=07/07/2013%2009:30:00&expandAll=False
illetve a worldrowing-on:
http://www.worldrowing.com/events/2012-world-university-rowing-championships
vagy 
holnap 14.15-től a Eurosport 2-n.

Egyébként a július 6. és 17. között zajló Universiade-n 12 ezer versenyző szerepel 27 sportágban. Mezőnyét tekintve az Olimpia melletti legnagyobb sportesemény, a magyarok  129 sportolóval indulnak, 16 sportágban.

Hajrá magyarok!!!

 
Boldog születésnapot Anci!

Boldog születésnapot Anci!

– avagy egy operatív kérdés, mint szimbólum

 

Egyletünkben régi hagyomány, hogy köszöntjük az épp születésnapjukat ünneplőket, akár szűkebb körben, akár az egész tagságot bevonva. Ilyenkor mindig elhangzik egy rövid méltatás, köszönetnyilvánítás, beszéd. Hasonlóképpen az év végi jutalmazáskor is, elmondjuk, hogy kinek mit és, hogy mennyire, ajándék, taps, eszem-iszom.

Ezekből sorra kimarad a ma születésnapját ünneplő ANCI, dr. Domonkos Anna, mert mindezeknek, és egyáltalán mindennek Ö a mozgatórugója. Ez A szintű evidencia, mindenki tudja, hiszen a Föld forog, az Anci megold, a laudáció meg elmarad.Pedig…

 hosszan-hosszan sorolhatnánk hazai és nemzetközi evezős eredményeit, sportvezetői érdemeit, amiket 30 éve megszakítás nélkül (!) tesz Egyletünkért (VM Csemege, DEK, DNHE), és egyáltalán az evezésért, de mindez nem szimbolizálná olyan jól a mindenre elszánt, energikus, egyben fantasztikus egyéniségét, mint az a kérdés, amit hétfőn – a 891 cm-es, rekordmagasságon tetőzött Duna áradásának másnapján – tett fel nekem:

„Anna, egy operatív kérdés: be akarunk-e jutni ma a Margitszigetre?”

Mindannyiunk nevében: Isten éltessen sokáig Anci, és köszönet, mindenért!

A.Anna

 


 

 


 
Köszönjük Csepel EK

A DNHE nagyon köszöni a CSEPELEK segítségét!

 

Budapestnél, mint tudjuk, június 9-én, vasárnap 891ceniméterrel tetőzött minden idők legnagyobb árvize. A Duna kedden már apadni kezdett, szerdára látványos lett a szintcsökkenés, és beregisztrálva, árvízvédelmis karszalaggal bemehettünk terepszemlét tartani a Margitszigetre (amelyet június 4-én, kedden este hatkor kellett elhagynunk): a Csolnakda és a Wesselényi-úszóház a parti kőházunkkal szinte egy magasan, szépen, épen áll (úszik). De áll a homokzsákokból közel két méter magasra épített nyúlgát is, áram- és vízellátás még nincs. A területre belépni életveszélyes: a fellazult talajból könnyen kifordulhatnak az évszázados-, de akár a fiatal fák is. A mi udvarunkat megvédte a védmű, persze lesz dolgunk bőven, mert, hát talajvíz, a szúnyogok is sokan vannak, de hogy mikor tudunk visszatérni… június 20.-án sikerült. Nagy nehezen…

De, hogy ez alatt hol vendégeskedtünk, és élveztük a Kis-Duna örvény nélküli sima víztükrét (mert „mi-nagydunaiak”, sosem valljuk be, de néhol-mindenhol, rettentően örvényes, és olykor botrányosan viselkedik szeretett „Nagy-Dunánk”, de érte szeretjük, nem ellene, és különben is, a Tengeri VB, vagy egy versenybírói motoros hulláma semmi nekünk…)?

A CSEPEL Evezős Klub telepén!

Nagyon köszönjük ezt a sportbaráti segítséget, ami lehetővé tette, hogy hajóink, evezőseink épen, egészségben túl éljék az országosan kihirdetett vészhelyzetet, és hogy ne essen ki két hét felkészülés. Most már örömmel mondhatjuk: megúsztuk!

 

DNHE Elnöksége


 
Árvízi krónika 2013

Árvízi krónika

2013. június 1. szombat

A szombati edzés az úszóházak állításával kezdődött: több órás munkával a lehető legmagasabbra kellett helyezni a bejárókat, a jövő hétre jósolt, rekord magasságú árvíz miatt. Minden korosztály kivette a részét a munkából, köszönjük Nekik és Edzőiknek!

2013. június 2. vasárnap

Szélcsend volt, és ragyogó napsütés. Kár, hogy a mára tervezett Európa Sport és Egészség Napja rendezvény elmaradt a rossz időjárási előrejelzések miatt (majd egy későbbi időpontban kerül megrendezésre). Tudtuk volna népszerűsíteni sportágunkat vízen és szárazon egyaránt.  A Masters hölgyek és pár elszánt amazon (vagy fiúk is voltak?) kihasználta az árvíz előtti utolsó evezési lehetőségek egyikét.

2013. június 3. hétfő

Délelőtt még ki lehetett menni vízre, bár egyre viharosabbá vált az ÉNY-i szél, így különösen lassan lehetett felérni a nagyobb biztonságérzetet nyújtó kiságba. A „Pi”-híd alatt még sok hely van. Úgy látszik az 1995-ös ifi bajnok DNHE férfi négypár (Tolmár, Honti, Dönci, Dalos) ennél sokkal magasabb vízállásnál lopakodott ki a Dunára, és helyezték el kézjegyüket a „Pi”-híd alszerkezetére, hogy sose feledjük őket.
Délután előrelátó edzőink irányításával a Csolnakdáról (a kis úszóház) minden kis egység felkerült parti házunk kertjébe, szépen leszerelve, és várják, hogy bármikor elindulhassanak a Velencei-tó felé.
Este összeült Danubius NHE Elnöksége, többek között, hogy egyeztessen az árvízi előkészületekről, teendőkről, hétvégi Vidék Bajnokságon való részvételről, hajószállítás megszervezéséről. Karácsony Tibor vezetőedzőnk beszámolt a délutáni előrehaladásról. Mint utólag megtudtuk a késő esti híradások már közölték: kedd este 6 órától lezárják a Margitszigetet, a forgalom elöl. Kevés lesz az időnk a kétfordulós hajószállítás megszervezésére.

2013. június 4. kedd

Délelőtt Karácsony Tibi, Bán Ági, Vörös Erik, Bene Dóri, Horváth Kitti (és délután még sokakkal kiegészülve) óriási lendülettel végezték a hajópakolást a Nagyházról a futóra, közben még villákat is szerelve. A hajószállításban eddig is, rengeteget segítő szülők: „Kelepapa” (Kelecsényi Gergely), „Borókapapa” (Elek Péter), „Kittipapa” (Horváth Gyula), „Polkapapa” (Polivka László), most is gyorsak voltak, segítőkészek, és 18 óra előtt nem sokkal a második fuvar is kigördült az udvarunkról.

 2013. június 5. szerda

A szigetet kordonokkal őrzik, rengeteg rendőr és katasztrófa-védelmis mindenhol. Nehéz a bejutás. Azért aki itt dolgozik, azt még beengedik. Így páran bejutunk. Egyre aggasztóbb hírek ékeznek a várható legmagasabb vízállásról. Mi lesz velünk? Nem értjük, miért nem fogadják a DNHE tagjait önkéntes munkára, annak ellenére, hogy Domonkos Anci minden követ megmozgat. Úgy tűnik, elkéstünk a regisztrációval. Belátjuk: a munka nélkülünk is elismerésre méltó ütemben, nagyon szervezetten és szakszerűen zajlik. Köszönet mindazoknak, akik megszervezték, és az önkénteseknek, többek között a DNHE tagoknak, akik időben regisztráltak és így a gátat is építhették a Szigeten.

2013. június 6. csütörtök

Kora délután több elnökségi tagunk is körbenézett a telepen és valamelyest megnyugodva térhettek haza: saját területünkön mindent biztonságba helyeztünk. Az úszóházaink ugyan ki vannak téve az uszadékok általi rongálásnak, de Szt. Flórián, a tűzoltó hajó gyorsan segít. Ezt szerdán megtapasztalhattuk: Ági hívására jöttek, és leszedték az óriás farönköt az Wesselényi Csónakház (nagy úszóház) acélsodronyáról).
Közben a Magyar Evezős Szövetség honlapján megjelenik egy igazán hasznos és fontos felhívás: http://www.hunrowing.hu/hirek/arvizvedelem-evezosok-egymasert
Az ebben megfogalmazottakkal Egyletünk teljes mértékben egyetértünk, és eloszlatja a bennünk motoszkáló kérdést: etikus-e az evezős társadalomnak a hétvégén versenyeznie, amikor az erős evezős karokra a gátakon is szükség lenne:
„…az árvízzel érintett klubjaink részére fizikai segítségre az árvíz elvonulását követően a takarítás és helyreállításban lesz szükség. Több hetes munka, amíg az iszaptól megtisztítják a területet, a falakat lemossák, fertőtlenítik, a károkat felmérik.  Akik az érintett egyesületeknek segíteni tudnak, szívesen közreműködnek, az ár elvonulása után lépjenek kapcsolatba egymással, vagy akár a Facebookon keresztül ajánlják fel segítségüket, vagy szervezzék meg az összefogást. Segítsünk egymásnak!...”

2013. június 7. péntek

A Margitszigetre már csak a „hivatásosak” mehetnek be. Reggel megtörtént az áramtalanítás (Ezért tegnap este, még gyorsan kerékpárral leugrom kulcsra zárni a kaput, és az üvegajtót. Hogy ezt elvégezzem, és bemehessek, külön felvezetőt kapok, tisztára, mint, egy körverseny-időfutamon, csak engem egy rendőrségi mikrobusz követ, és egy 30 éves kerékpáron ülök. A nyúlgát az Egylet előtt 157 cm a futópályára helyezve, vagyis majd 2 méter. Ijesztő!).

2013. június 8. szombat

A Velencei-tavi evezős pályát pont megkerülik a viharfelhők, miközben a Vízivárost Budán elönti a csatornákba elfolyni képtelen özönvízszerű eső. De a Margitsziget, és házaink állnak!

2013. június 9. vasárnap

A verseny alatt fél füllel hallgatjuk az árvízi híreket. Éjjel tetőzik a Duna. Bízunk benne, hogy megmenekülünk a nagyobb bajoktól.

2013. június 10. hétfő

Elkezdődött az apadás! Most még azért óvatosan örülünk: a nyúlgátaknál ilyenkor szoktak történni „bebukások”. Ezért a Szigeten csak hivatásosak, és csak mentőmellényben dolgozhatnak! Ma itt tartunk. Holnap érdeklődünk, és reményeink szerint szerdán bemehetünk egy terepszemlére. És utána jöhet a munka!
Összefogással eddig is átvészeltünk sok nehéz időszakot, a mostanit is leküzdjük! Utána meg jöhet a – remélhetően eredményes – Bajnokság. Köszönet a Csepel EK-nek, hogy addig is befogadnak minket!      

Lejegyezte: Alliquander Anna

 

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

15. oldal / 20