Évadnyitó 2017 - Széchenyi István Emlékverseny és Nemzetközi Budapest Kupa

Április 1. Az evezősök nem fognak bolondozni - 4500 méteren kőkemény verseny várható az evezős évadnyitó regattán.

Rekordnevezés az evezős évadnyitón (sajtóanyag)

Futottál már teljes erőből Cooper tesztet, és amikor azt hitted, vége van, szóltak, hogy tegyél még rá 5 percet? Vagy próbáltál már 15 percen keresztül folyamatosan négyütemű fekvőtámaszozni, és amikor azt hitted, letelik az idő, kiderült, hogy elnézted, mert még hátra van 3 perc? A 4500 méteres evezős verseny körülbelül pont ilyen élmény. Ez vár arra a közel 700 főre, aki idén is vállalkozott, hogy teljesítse a nemzetközi Budapest Kupa Regatta 4500 méteres távját, amely az Óbudai-sziget északi csücskétől indul, a sziget menti Duna ágat követi, és a Margitsziget budai oldalánál kikötött, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi Csónakházának vonalában végződik.

2017-ben rekord számú nevezés érkezett a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezős Szövetség és a Magyar Evezős Szövetség által megrendezésre kerülő evezős évadnyitó 27. Gróf Széchenyi István emlékverseny és 7. Nemzetközi Budapest Kupa Regattára. A rendezvény fővédnöke: Tarlós István, Budapest főpolgármestere, védnöke Bús Balázs, a III. kerület és dr. Láng Zsolt II. Kerület polgármesterei. Biztosra vehető, hogy a 12 országból érkező 77 csapat, 620 versenyzője, akik között a legfiatalabb 14, a legidősebb 68 éves, nem fog bolondozni április 1-én, hanem várhatóan óriásit küzd majd a vándorkupáért.

A regatta névadója, Gróf Széchényi István az 1820-as években tett angliai útja alatt szeretett bele az evezésbe, mint mozgásformába, és hazatérve barátjával, Wesselényi Miklós báróval rögtön el is kezdte népszerűsíteni a sportot. Angol barátjával 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett saját hajóján. Ez az időpont számít a magyar evezős sport kezdetének. 190 éve történt. Ezt ünnepelve, és a verseny egyre nagyobb nemzetközi jelentőségét elismerve idén a versenyre látogat a Brit Evezős Szövetség elnöke, Annamaria Phelps és a Nemzetközi Evezős Szövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

A Budapest Kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezős életbe, felpezsdítse a 60-as évekig jelentős, helyi amatőr és elit evezős életet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető testmozgás, amely bármely korban elsajátítható és űzhető, télen, nyáron.

A szervezők vallják, hogy minden versenyen teret kell biztosítani a közös induláshoz a fogyatékkal élő sportolók számára is. Ezért a Budapest Kupa Regatta életre hívta a "Plusz egy kromoszóma" sprint ergométer futamot, ahol olimpikonok közösen, a Down Alapítványból érkező lelkes atlétákkal csapatokban mérik össze erejüket ergométeres evezős futamokban. Az ergométeres verseny részeként 500 méteres bemutató versenyt húznak más sportágak versenyzői, olimpikonjai is.

Az evezős ergométer, az evezés víz nélküli, szárazföldi változata, kiváló és ajánlott edzésforma mindenki számára, hiszen többek között erő- és állóképeség-fejlesztő, stresszoldó és javítja a mozgáskoordinációt. Nem hiába, hogy Jason Statham is ergózással tartja formában izmos testét, ahogy ezt nem is olyan rég Facebook posztjaiból láthattuk.

A versenyen tiszteletüket teszik riói olimpikonjaink, Pétervári Molnár Bendegúz és a Juhász / Simon páros mellett Lőrincz Krisztina paralimpikon, valamint az LTA-AK kategóriában 2016-ban és 2017-ben paraevezős ergométeres világbajnoki címet szerzett Szokolics Szabolcs is. A versenyen részt vesz a sportág több korábbi olimpikonja és világbajnoka, illetve az egyre növekvő amatőr és egyetemista csapatok is jelen lesznek.

A verseny szervezői adománygyűjtésbe is kezdtek, amelyről további információkat a verseny weboldalán www.budapestcupregatta.com oldalon lehet szerezni.

A versenyre a Tímár utcai HÉV megállóhoz közeli Szent XXIII. János pápa parkban kerül sor április 1-én 10:00 és 13:00 óra között. Az evezős évadnyitón beszédet mond dr. Denk András, a margitszigeti Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Budapesti Evezős Szövetség elnöke és Csepreghy Nándor, miniszterhelyettes. Az evezős évadot megnyitja dr. Bényi Szabolcs a Magyar Evezős Szövetség elnöke. A rendezvényt támogatják a Főváros, II. és III. Kerületek a Market Zrt., az InterContinental Budapest, Marriott Budapest Hotel, Corinthia Hotel Budapest és a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelek.