Egyetemi világbajnok Polivka Dóra és Krémer Eszter!

Ritkán adatik meg egy evezős klub életében, hogy egyetemi világbajnoki címet szereznek versenyzői. A Danubius Nemzeti Hajós Egyletben erre egészen pontosan 16 évet kellett várni azt követően, hogy 2002-ben Vanczák Gergely és Neisz Gábor a nottinghami világbajnokságon aranyérmet szerzett.

Polivka Dóra és Krémer Eszter esélyesként utazott Kínába, hiszen júliusban, Portugáliában már versenyszámuk aranyérmesei lettek az Európai Egyetemi Játékokon, maguk mögé utasítva az öreg kontinens egyetemi mezőnyét. Sűrű nyári programjuk ezt követően Glasgow-ban folytatódott, ahol a felnőtt Európa Bajnokságot 8. helyen zárták. Hazaérkezésük után ünneplés helyett már utaztak is Sanghajba.

A verseny előkészületei bővelkedtek az izgalmakban, amelyekről most első kézből, közvetlenül Polkától és Esztitől olvashatunk beszámolót.

A Glasgow-i EB közelsége miatt augusztus 8-án szerdán délután érkeztünk meg Sanghajba, ahol már vártak minket a szervezők, így 2 órás buszút után már meg is érkeztünk a szállásra. Velünk tartott edzőtársunk Sándor Áron is, mivel edzőnk Eros Goretti nem tudott eljönni, így ő segített nekünk a verseny folyamán mindenben, amiért rendkívül hálásak lehetünk neki.

A szállás rendben volt, az étkezés, bár kizárólag kínai ételek voltak, majdnem mindig elfogadható volt.

alt

Csütörtök reggel átvettük a hajót, ami sajnos szörnyű állapotban volt... megpróbáltuk beállítani, de a svert ferde volt, amit nem lehetett kijavítani, viszont nem lehetett így vele rendesen evezni. A szervezők nem voltak annyira segítőkészek, mivel nem volt másik hajójuk amire ki lehetett volna cserélni.

Lapátot is ott lehetett bérelni, de abból is két igen viseletes darab maradt nekünk, mivel mi érkeztünk meg legkésőbb. Bár Osziék elvileg próbálkoztak, sajnos semmit nem sikerült elintézniük az érkezésünkig, így egy napunk volt, hogy kerítsünk magunknak eszközöket.

Mivel a pályán nem tudtak segíteni, Áron elment a versenytanács ülésre, ahol a FISU delegáltjáig kellett menjen, és rávegye, hogy a hajó mellett állva bizonyíthassuk a hajó versenyre való alkalmatlanságát.

Miután ez megtörtént, és a delegált is kimondta, hogy a hajó nem alkalmas versenyzésre, a helyiek nagyban elkezdtek szervezkedni. Este 9-kor kaptuk az örömhírt, hogy nem sikerült megjavítsák a svertet, és a helyi klubból bérelnek nekünk hajót.

alt

Azt sajnos nem sikerült elintézni, hogy az idő közben 6-ról 7-re növekedő csapatlétszám miatti előfutamos rendszer helyett megmaradjon az eredetileg meghirdetett tét nélküli pályaosztó futam, viszont szerencsére jó sorsolást kaptunk.

Lapát kérdésben végül a brit csapat tudott minket kisegíteni, így az is megoldódott.

Péntek reggel 7-kor tehát átvehettük a hajót, s mivel 9:18kor már futamunk volt, azonnal elkezdtük beállítani. Mivel sokszor csináltunk már ilyet így hárman, időben elkészültünk. Bár az itthoni hajónktól elég távol állt az a WinTech amit ott kaptunk, szerencsére az ellenfeleinkkel azonos szintű hajóban versenyezhettünk, így nem panaszkodhattunk.

Az előfutam végül nem volt olyan kemény, nem kellett max pályát menni a futamgyőzelemhez, ami a szokatlan hajóban és a párás melegben nem volt baj. A másik futamot a tavalyi sarasotai VB-n perorban 7. helyezett olasz csapat nyerte a britek előtt, ahol a stroke egy ifi VB 4. helyet tudhat magának.

Szombaton így nem volt versenyünk, úgyhogy a reggeli edzésen még finomítottunk a beállításon, a vasárnap reggeli döntőre.

A döntőben kegyes volt hozzánk az időjárás, enyhe ellen-oldal szél és eső volt, így nem volt olyan fullasztó meleg. Az Eros által tervezett taktikát sikerült megvalósítanunk, egy jó rajt után az élre álltunk 1-2 hajó előnyt szerezve a brit és az olasz hajó előtt, így kontroll alatt tarthattuk őket végig. Jó és lendületes ritmust tudtunk evezni, így a finisben már nem kellett nagyot emelnünk a csapásszámon, hogy megőrizzük a vezető pozíciót a brit és az olasz csapat előtt. A további sorrend Ausztrália, Hollandia, Kína és a kieső India.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megcsinálni, amit szerettünk volna és egyetemi világbajnokok lettünk!

alt

Illetve még szeretnénk megjegyezni, hogy bár Oszi a versennyel kapcsolatban nem sokat tudott nekünk segíteni, felajánlotta a reggeli-ebéd-vacsora jegyeit Áronnak, akinek a hajóbérlés okozta problémák miatt velünk kellett maradnia.

Az újdonsült egyetemi világbajnokoknak a DNHE közössége szívből gratulál! A versenyzők köszöntésére augusztus 27-én, hétfőn 18 órától kerül sor, a DNHE klubházában.