Gyászhír: Dr. Farkas Ildikó

Fájó szívvel búcsúzunk Dr. Farkas Ildikótól, az evezős sport egykori kiválóságától, a DNHE örökös tiszteletbeli tagjától, aki 81 éves korában az örök vizekre evezett.


alt

Az 1950-es évek végén, középiskolás korában kezdett evezni a Vörös Meteor Csemege Evezős szakosztályában. Versenyzőként az 1961-ben országos bajnokságot nyert nyolcevezős tagjaként írta be magát az evezős sport történetébe.

De nem csak a sportban, hanem a tanulásban is kiváló volt: 1964-ben sikeresen fejezte be az Orvostudományi Egyetemet. A diploma megszerzése után első munkahelye: a Kórélettani Intézet, ahol 10 évig oktatott és laboratóriumi szakvizsgát tett, majd 1974-től az Országos Közegészségügyi Intézetben végzett immuntoxikológiai kutató és oktató munkát, majd 1982 és 84 között a WHO koppenhágai irodájában dolgozott. Egész életét az egészségügynek szentelte, feladatait minden munkahelyén komoly hivatástudattal végezte. Tudományos kutatásainak eredményeit társadalmi tevékenységként a környezetvédelemben, a tárcaközi „Parlagfűmentes Magyarországért” és a „Levegő Munkacsoport” szakértőjeként, valamint a Közlekedési Klub Elnökségének tagjaként is hasznosította.

Kedvenc sportágát, az evezést versenyzői pályafutása után sem hagyta cserben. Szabadidejében, amikor tehette, régi evezős társaival nyáron evezett, télen síelt a saját egészsége megőrzéséért. A 80-as évektől kezdve régi szakosztályában a fiatal generáció sportolását szülőként és orvosként is segítette. Majd, 1988-ban, amikor a bázisvállalat (Csemege Kereskedelmi Vállalat) az evezős szakosztályt megszüntette, az egyesülési törvény adta lehetőséget kihasználva Ő is segítette az aktív versenyzők és szüleik, valamint sok régi evezős küzdelmét egy új, önálló, önfenntartó, evezős klub létrehozásáért.

Az 1989. februárban megalakult Danubius Evezős Klubnak alapító tagja és első szakosztályvezetője lett.

Majd a nagy múltú Nemzeti Hajós Egylettel történő egyesülés (1991) után a Danubius Nemzeti Hajós Egylet néven működő klubunk Elnökségének tagjaként hosszú évekig segítette az Egylet irányítását és ellátta versenyzőink orvosi felügyeletét. Kiváló nyelvtudásának köszönhetően baráti kapcsolatokat épített ki osztrák evezős klubokkal, ezáltal külföldi versenyzési élményekhez is hozzásegítette sportolóinkat: legemlékezetesebb ezek közül az ausztriai Klagenfurtban rendezett versenyeken való részvétel.

Egyletünk eredményes működéséhez akkor is hozzájárult, amikor már nem az Elnökség, hanem a Felügyelő Bizottság tagja volt. Nyugdíjasként az egyleti társadalmi munkáknak a legutóbbi időkig aktív részese volt.

Az egylet Fiatal Elnöksége és klubtársai azzal is kifejezték tevékenysége és Személye iránti megbecsülésüket, hogy a 2019 évi közgyűlésen tiszteletbeli taggá választották!

Családja, rokonai és barátai nagy tisztelettel kísérik utolsó útjára: 2021. június 28-án 11:15-kor a Rákospalotai temető 1. sz. Ravatalozójából.

A magyar evezős társadalom őszinte megbecsüléssel őrzi emlékét.